Biela vdova

Interpol ju zaradil na zoznam najhľadanejších žien v 200 krajinách sveta. Do histórie sa zapísala ako jedna z najhorších teroristiek. Kto je žena, ktorá dostala prezývku Biela vdova

Samantha Lewthwaite sa narodila 5. decembra 1983 v meste Banbridge v Severnom Írsku. Krátko po jej narodení sa s rodinou presťahovala do Aylesbury v Spojenom Kráľovstve. Po ukončení strednej školy nastúpila na Fakultu orientálnych a afrických štúdií na University of London. Štúdium nakoniec predčasne ukončila. 

Keď bola Samantha tínedžerka, jej rodičia sa rozviedli. Rozvod ju veľmi zasiahol. V rovnakom čase sa upla na priateľskú rodinu zo susedstva, ktorá vyznávala islam. Zo Samanthinho pohľadu bola moslimská rodina súdržnejšia a členovia si prejavovali viac lásky a podpory. Nakoniec urobila radikálne rozhodnutie. Rozhodla sa konvertovať na islam a prijala meno Sherafiyah

V roku 2002 sa vydala za Germaina Lindsayho a mali spolu 2 deti. Germain sa narodil na Jamaice a v 5-tich rokoch sa presťahoval s matkou do Spojeného Kráľovstva. Na islam konvertoval v roku 2001. Prijal meno Abdullah Shaheed Jamal.

Samantha Lewthwaite a Germain Lindsay, zdroj: Daily Mail

Ďalší veľký zlom v živote Samanthy nastal 7. júla 2005, keď jej manžel zomrel pri samovražednom útoku v Londýne. Germain bol jeden zo štyroch útočníkov, ktorí zinscenovali bombový útok v troch častiach londýnskeho metra, Aldgate, Edgware Road a Russell Square. Výbuchy si vyžiadali 52 mŕtvych civilistov a viac ako 700 ľudí bolo zranených. Medzi obeťami boli aj všetci útočníci. Útok zostal známy pod symbolickým pomenovaním 7/7 a do histórie sa zapísal ako najhorší masový útok s najväčším množstvom obetí v dejinách Londýna.

„Som úplne zdesená a odsudzujem zverstvá, ku ktorým došlo vo štvrtok 7. júla v Londýne. Nikdy by som nepredpovedala a ani si nepredstavovala, že by bol Germain zapojený do takých hrozných aktivít. Bol milujúcim otcom a manželom. Snažím sa s tým vyrovnať. Celý môj svet sa zrútil a moje myšlienky sú s rodinami obetí tejto nepochopiteľnej skazy, vyjadrila svoje emócie Samantha. 

Po vražednom incidente vystupovala na verejnosti ako zdrvená manželka. Polícia ju umiestnila do programu na ochranu svedkov a svoj “príbeh“ ako manželka samovražedného atentátnika údajne predala britskému The Sun za 50 000 dolárov.

Po čase sa vydala za Habiba Saleha Ghaniho. Spolu utiekli do Južnej Afriky. Podľa viacerých zdrojov sa mali pripojiť k Al-Káide a neskôr k Al-Shabaab, organizácii, ktorá sídlila v Somálsku. 

V roku 2011 bola Samantha spozorovaná ako prekračuje hranice Kene s falošným juhoafrickým pasom na meno zdravotnej sestry Natalie Faye Webb. V decembri 2011 bola zatknutá a vypočúvaná v súvislosti s pripravovaným teroristickým útokom v Mombase. Vďaka falošnému pasu ju úrady nakoniec prepustili. Rovnaké šťastie nemal Jermaine Grant a ďalší dvaja komplici.

Jermaine bol obvinený na 9 rokov odňatia slobody. Keď sa dozvedel, že Samanthu prepustili, naštval sa a udal ju. Polícii uviedol jej pravú identitu a naviedol ich do jej bytu, kde našli materiál na výrobu bômb, muníciu, zničený laptop a denníky, v ktorých písala o úmysloch vychovať zo svojich detí mučeníkov

Na Samanthu, v tejto dobe už ako teroristku, bol v Keni okamžite vydaný zatykač. Problém bol, že polícia nevedela kde a pod akým menom ju hľadať, keďže v priebehu rokov často menila miesto bydliska a používala niekoľko rôznych identít. Do pátrania sa preto zapojila aj americká CIA a britské špeciálne služby. Na žiadosť štátu Keňa bol Interpolom 25. septembra 2013 na Samanthu vydaný medzinárodný zatykač. V tej dobe sa tak stala najhľadanejšou ženou sveta.

Dňa 21. septembra 2013 obsadila skupina džihádistov nákupné centrum Westgate v Nairobi. Podľa svedkov bol počet útočníkov asi 10 až 15. Rukojemníkov držali vnútri 4 dni a mimo strelných zbraní využívali na zabíjanie aj granáty. Útok si vyžiadal smrť 61 civilistov, 6 zamestnancov bezpečnostných služieb a 4 útočníkov. Podrobnejšie o celom teroristickom útoku v časovej postupnosti píše The Guardian. Podľa viacerých zdrojov mala byť v čine zapojená aj biela žena (Samantha), no táto skutočnosť sa nikdy nepotvrdila.

Nákupné centrum Westgate, zdroj: Kiasman World
Obete teroristického útoku, zdroj: The Daily Beast

V roku 2014 vyplávali na povrch informácie, že by Samantha mala byť zodpovedná za výcvik samovražedných atentátnikov, ktorí konvertovali na islam. Malo by sa jednať o ľudí hlavne z Británie. Britské a americké médiá sa taktiež domnievajú, že by Biela vdova mohla asistovať pri natáčaní videí, na ktorých stúpenci Islamského štátu tnú hlavy zahraničným novinárom. 

V rovnakom roku bol zabitý Abubakar Shariff, známy aj ako Makaburi, jeden z popredných veliteľov Al-Shabaab. Makaburi mal podľa miestnych zdrojov naverbovávať britských moslimov do teroristickej organizácie. Medzi jeho stupencami mali byť práve Samantha Lewthwaite a Jermaine Grant. Bezpečnostné služby sa začali obávať, že by Biela vdova mohla naplánovať pomstu za smrť svojho učiteľa. 

„Abubakar Shariff mal značný vplyv na nábor a ideológiu skupiny a určite sa podieľal na medzinárodných operáciách. Spravodajstvo naznačuje, že Makaburi predstavil Samanthu Lewthwaite mnohým vplyvným osobnostiam v rámci siete Al-Shabaab – viedol jej cestu k džihádu. Bude to vnímané ako ďalší vojnový akt a mohlo by sa to okázalo obrátiť proti kenskej vláde, ak sa zistí, že sú zodpovední za jeho smrť. Lewthwaite a jej spoločníci sa budú chcieť pomstiť,“ cituje neznámy zdroj britský The Mirror.

Odnášanie Makaburiho z miesta činu, zdroj: Mirror

Našťasie sa najhoršie predstavy kenskej vlády neuskutočnili. Naopak, najhľadanejšia teroristka sa akoby vyparila. V priebehu rokov bolo o Bielej vdove niekoľko zmienok z rôznych zdrojov, no žiadne sa nedajú brať ako stopercentne dôveryhodné informácie. 

Existujú dohady, že môže byť zapletená do útoku na Garissa University College v meste Garissa v Keni, kde teroristi zabili 148 ľudí a 79 zranili

V tejto chvíli nikto nevie, kde presne sa neľútostná Biela vdova nachádza. Niektorí si myslia, že je po smrti, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa skrýva niekde v Somálsku. Jej meno však stále svieti červeným písmom na zozname najhľadanejších a najnebezpečnejších ľudí sveta.

Útok na Garissa University College, zdroj: newswirengr.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.